Windows 10 har vært tilgjengelig en stund, og mange har oppdaget at det er mulig å oppgradere PC-en hjemme gratis. Mange har prøvd, og erfaringene har variert en del. På jobben har de fleste foreløpig ikke fått muligheten til å oppgradere, men nå er det endringer på gang.

Hittil nå har det vært vanlig at man kjøpte en PC med en Windows-versjon som kom ferdig installert. Denne levde man med til PC-en var klar til utskifting. Da kjøpte man en ny PC, som regel med en nyere versjon av Windows. Så installerte man programmer på nytt, flyttet data og klagde over at ting ikke var likt som før. Med Windows 10 endrer dette seg, og endringen har «tilbakevirkende kraft».

Hva med PC-en på jobben?

Microsoft har endret fokus fra å være en leverandør av programmer til å være en leverandør av tjenester. En del av denne endringen går ut på at Windows ikke lenger skal være det Microsoft tjener mye penger på, men snarere en plattform for andre tjenester som genererer inntekter. Det er blitt strategisk viktig for Microsoft at flest mulig nå benytter siste versjon av Windows. Problemet til Microsoft er nå at folk flest er fornøyd med Windows 7 og 8. For å bøte på dette har de bestemt at Windows 10 skal tilbys som en gratis oppgradering også for brukere av Windows 7 og 8.

Kan det gå virkelig galt om man oppgraderer PC-en på jobben til Windows 10?

Hittil har PC-er som er medlem av et Windows domene (bedriftsnettverk) ikke fått tilbudet om å oppgradere til Windows 10, men i løpet av januar er også disse PC-ene inkludert. Det betyr at stadig flere kommer til å få det relativt uskyldige spørsmålet om å oppgradere til Windows 10.  For noen er det en selvfølge å trykke på knappen og la det stå til, men selv om det kanskje har fungert fint hjemme er det slett ikke sikkert det er like lurt på jobben.

Mange bedrifter har fortsatt programvare og andre løsninger som ikke umiddelbart fungerer med Windows 10, og hvis de ansatte på eget initiativ oppgraderer PC-en sin kan de ende opp med å ikke få gjort det de skal. Det er heldigvis mulig å angre og gå tilbake til tidligere versjon av Windows en kort periode, men også dette har av og til negative konsekvenser.

Kom problemene i forkjøpet

Det er som regel heldigvis ikke ubotelig skade som oppstår hvis noen oppgraderer og ikke får det til å fungere. Men det tar tid å oppgradere til Windows 10. Og det tar tid å gå tilbake igjen til en tidligere versjon av Windows. Av og til er det programmer som ikke fungerer skikkelig etter at man har gått tilbake.

Det beste er nok heller å ta en god vurdering av muligheter og begrensninger i forkant. Kanskje det vil gå helt fint å oppgradere. Kanskje en oppgradering krever et par justeringer før ting fungerer igjen. Eller kanskje det rett og slett ikke er mulig å jobbe som før etter en oppgradering. Ved å undersøke dette på forhånd er det mulig å informere de ansatte om problemer, eller til og med hindre dem i å kunne oppgradere til Windows 10.

Få en gratis rådgivningstime

Trenger du hjelp til å vurdere hvordan Windows 10 vil fungere i din bedrift? Våre konsulenter har god erfaring med Windows 10 alt, og kan hjelpe deg med å teste og komme i gang, eventuelt hindre andre i nettverket å oppdatere dersom det ikke fungerer. Ta en prat med oss om løsninger for din bedrift.