WiFi, eller trådløst nettverk, som brukes oftere her i landet, har blitt uunnværlig for de fleste i dag. Trådløst nettverk har på kort tid gått fra kjekt å ha til noe som faktisk må fungere for å utføre den jobben man skal gjøre effektivt.

Alle dingser må snart være koblet til internett for at de skal kunne utnyttes, og stadig flere PC-er blir nå levert uten inngang for kablet nettverk. Så hva koster så denne snart bedriftskritiske infrastrukturen? Ingenting om du er riktig heldig.

Svært mange av oss er helt avhengig av internett for å gjøre jobben vår.

Svært mange av oss er helt avhengig av internett for å gjøre jobben vår.

En del småbedrifter får levert en trådløs ruter fra sin internettleverandør. For noen få brukere med små kontorer og beskjedne krav gjør denne ruteren akkurat det den skal uten noe mer om og men. Bedrifter med fiberlinjer får gjerne ikke med noen ruter i det hele tatt og må sørge for denne selv.

Rutere med trådløs funksjonalitet finner man på nærmeste elektronikkbutikk, og kan ta med tilbake under armen. Her blir prinsippet det samme med en enkel boks som gir trådløst nettverk og internettilgang til et begrenset område og med begrenset funksjonalitet.

Raskere enn kabel
Når man kjøper ruteren selv er det mye å velge mellom. En trådløs ruter kan gjerne koste alt mellom 300 og 3000 kroner. Og forskjell er det definitivt. Ser vi på farten ruteren klarer å levere mot internett vil de billigste ruterne klare å utnytte nettlinjen for de som har ADSL, SHDSL og kanskje VDSL.

Har bedriften en fiberlinje er det en sjanse for at de billige ruteren ikke klarer å utnytte hele nettlinja di – selv ikke på kablet nettverk. Det holder jo ikke. De dyreste ruterne har langt bedre og dyrere maskinvare og gjerne bedre programvare som klarer å utnytte maskinvaren. I tillegg vil de dyreste ruterne støtte de nyeste standardene for trådløst nettverk.

Den nye trådløse WiFi AC-standarden, som er den raskeste hittil kan faktisk levere raskere trådløst nettverk enn det du mest sannsynlig har på kabel. Flere rutere på hjemmemarkedet er i stand til å levere trådløst nettverk med en teoretisk hastighet på over 3 gbps, mens de færreste har vært borti kablet nett med mer enn 1 gbps. Den reelle hastigheten er nok dessverre langt lavere med disse ruterne.

Men hva med de tilfellene der en trådløs ruter ikke er nok? Det er mange bedrifter som har store lokaler, eller lokaler med mye glass og betong der en enkelt trådløs ruter rett og slett ikke klarer å sende signalene over alt. Kan man da ha to rutere? I noen tilfeller vi svaret være ja. Ved å sette opp en ekstra ruter kan man utvide området der trådløse enheter får tilgang til internett, men ikke nødvendigvis interne IT-systemer. En ekstra ruter kan i noen tilfeller ødelegge nettverket, så dette må gjøres med omhu. En bedre løsning kan da være å velge en annen type trådløst nettverk.

I pose og sekk
Med hjelp av litt proffere komponenter kan man skille styringsdelen og antennedelen slik at man kan sette ut flere antenner som styres av en sentral kontroller. Da kan man spre dekningen bedre i lokalene samtidig. Å dekke en dekar med et trådløst nettverk er ikke lenger noe problem. Samtidig kan antennene settes tettere for å gi bedre ytelse der det er mange brukere. Eller aller helst en kombinasjon. God dekning i store lokaler og god ytelse på et stort møterom. Med den økte fleksibiliteten får man både i pose og sekk.

En mer proff løsning koster naturligvis mer, men gir også vesentlig bedre stabilitet og funksjonalitet enn en vanlig trådløs ruter. Planlegger man et nettverk riktig får man en løsning som varer lenge, og da er kanskje ikke en noe høyere engangsinvestering så mye allikevel. Slike løsninger er individuelt tilpasset og vanskelig å sette noen generell pris på.

 

Last ned vår e-bok om trådløse nettverk