De fleste som ikke har hodet godt plassert nedi sanden har hørt om «skyen». Skytjenester er veldig i vinden nå, og flere framoverlente bedrifter gjør nå alt sitt arbeid i ulike skytjenester. Men sky er ikke bare sky. I media hører vi gjerne om privat og offentlig sky, hybrid sky, nettsky og regnværssky for pessimistene. Det er viktig å ha et forhold til hva slags sky man snakker om, og ikke bare svelge markedsføringsbegrepene rått.

Mange typer sky

Hos Infolink leverer vi mange typer skyer til våre kunder. Det er lenge siden vi begynte å levere private skyer – altså egne skytjenester satt opp hos en bedrift og kun for denne bedriften. Noen kunder har hatt hybride private skyer der de har gjort noe arbeid på egne PC-er og noe på sine egne skytjenester. Andre kunder har gått helt inn i den private skyen og kun brukt PC-en som springbrett inn til en terminalserver/citrix.

Med den rette skyløsningen kan du jobbe når som helst og hvor som helst

Med den rette skyløsningen kan du jobbe når som helst og hvor som helst

I dag begynner de private skyene å bli mer sjelden kost blant små og mellomstore bedrifter. Noen bruker det fortsatt, og ser stor nytteverdi i å holde seg i sin egen sky. Men stadig flere går ut i offentlige skyer. En offentlig sky kjennetegnes av at flere kunder deler på ressurser som tilbys av en leverandør over internett, gjerne i sine egne avgrensede område pr kunde. Office 365 er en slik offentlig sky. Den er også hybrid i det man faktisk jobber på sin egen PC, men bruker tjenester for er forankret i skyen via internett.

Hva er spesielt med ASP?

ASP er en annen form for sky, som gjerne er «full sky». ASP handler i stor grad om å tilby et kjøremiljø for programmer som i seg selv ikke er laget for skyen. Et typisk eksempel på dette er de større økonomiprogrammene, lønn, CRM og andre mer spesialiserte programløsninger. Veldig ofte har bedrifter programmer som ikke uten videre kan erstattes av en nettjeneste i den offentlige skyen. Like ofte har de flere slike programmer som også utveksler informasjon seg mellom automatisk, og det er ett av de største ankepunktene mot offentlig sky. Datautveksling mellom ulike skyer tilhører sjeldenhetene. For eksempel er gjerne økonomi og CRM tett knyttet, og det kan være utfordrende å få de til å snakke sammen på tvers av skyleverandører.

I en tradisjonell driftssituasjon vil man kjøpe lisenser for disse programmene og lokale servere for å installere dem på. Fordelen er at man kjøper og eier all infrastruktur. Ulempene er at man tar all risiko for at infrastrukturen fungerer og er tilgjengelig slik at de ansatte kan gjøre jobben sin. I dag er det stadig vanligere å være på farten med behov for å jobbe uavhengig av tid og sted. Dette øker kompleksiteten ved en lokal løsning betraktelig, og kostnaden for installasjon og drift går opp tilsvarende.

Flere bedrifter har fått øynene opp for skyen og tjenestetilnærmingen den tilbyr. I stedet for å binde opp kapital og risiko i eget utstyr og betale for løpende drift og avvikshåndtering er det fristende å kjøpe en skyløsning der man betaler en fast sum pr ansatt pr måned. Men man har fortsatt de samme behovene for mer avansert programvare enn de enkle offentlige skyene kan tilby.

Skreddersøm til stykkpris

ASP er løsningen på dette, der en leverandør setter opp et miljø hvor kunden kan installere og bruke avtale programmer og tjenester. I tillegg settes det opp servere med egne skrivebord for hver ansatt som de logger seg på. PC-en blir redusert til et springbrett mot skyen, mens alle bedriftens programmer og data ligger hos ASP-leverandøren. Den store fordelen er at man får et komplett og skreddersydd arbeidsmiljø til stykkpris.

I en ASP-løsning ligger det gjerne klart basistjenester som e-post, Office og felles filområder. I tillegg bygger man på med de programmene man har behov for å skape en løsning som ligner på det som tidligere lå på lokale servere. Fordelen er langt mer oversiktlig økonomi i at alt er priset i løpende avtaler, og gjerne knyttet mot antall brukere. Inkludert er så klart drift av løsningen slik at det ikke kommer noen ubehagelige overraskelser.

ASP kombinerer altså det beste fra to verdener. Som kunde får man fleksibiliteten til å legge til og fjerne brukere, programmer og andre ressurser fra måned til måned uten å investere i nytt eller avskrive investeringer. Driften er ivaretatt og tilgjengeligheten er uovertruffen. ASP-leverandøren står ansvarlig for at alt er trygt og tilgjengelig til enhver tid. De ansatte logger seg på og finner alltid programmene og dataene de trenger for å være produktive og gjøre det de kan best.

TEST VÅR ASP-LØSNING GRATIS

Vil du prøve en ASP-løsning for en dag og se hva du går glipp av? Vi setter gjerne opp en prøve med full funksjonalitet så du kan teste hvordan det fungerer for deg. Registrer deg for å prøve oss!