Stadig flere får tilbud om å oppdatere til Windows 10, og gjør det. Men ikke alle er fornøyd med valget når PC-en starter på nytt og ikke helt ligner på seg selv lengre. Hvilke muligheter har du når Windows 10 har kommet?

Microsoft har gjort store endringer i måten Windows lages og leveres til PC-ene på. Tidligere fikk de fleste Windows med på kjøpet når de byttet PC, og beholdt denne versjonen av Windows til neste PC-bytte. Mange har derfor kviet seg for å bytte PC i det siste i fare for å få Windows 8 når de er vant til Windows 7.

Det er ikke alle som finner seg til rette i en ny versjon av Windows. Nå kan man risikere å oppdatere utenom å bytte PC.

Nå er det nye toner fra Microsoft, og de har sett til Apple når det gjelder oppdatering av selve operativsystemet. I stedet for å komme med en stor, ny versjon med flere års mellomrom har de nå begynt med små justeringer flere ganger i året. Dermed må man ikke bytte PC for å få oppdateringer, og Microsoft skal med tiden klare å sørge for at de aller fleste bruker den samme og siste versjonen av Windows. For å få til dette tilbyr de også Windows 10 til dagens brukere av Windows 7, 8 og 8.1. For deg som bruker betyr dette at du enten har opplevd mas om å oppgradere, eller faktisk oppgradert alt. Har du ikke oppgradert enda så bør du ta en titt på hvilke forberedelser som bør gjøres i forkant. Men hva hvis du alt har oppgradert og ikke liker det du fikk?

Fungerer det?

Det er nok ikke til å komme utenom at Windows 10 er her for å bli. En eller annen gang blir man tvunget over. Så har man først kommet til å oppgradere så er det kanskje like greit å teste ut Windows 10. På PC-en på jobben er det viktigste tross alt om man klarer å utføre arbeidsoppgavene eller ikke. Noen programmer fungerer fortsatt ikke med Windows 10, og det er viktig å sjekke om dine er blant dem. Start opp alle programmer du bruker og se om de fungerer som de skal. Gjør de det er det kanskje ikke så farlig om Windows ser litt annerledes ut. Det er også noen som opplever at skrivere og annet utstyr ikke fungerer, så alt bør testes ut før man tar en avgjørelse på hva man gjør videre. Hvis alt fungerer så lærer man seg nok å like Windows 10 med tiden.

Angrefrist

Viser det seg at det er viktige funksjoner som ikke virker, så kan det hende det finnes oppdateringer til dem. Sjekk med leverandøren, eller IT-kontakten. Det er også mulig kompatibilitetsmodus kan være en løsning. Med kompatibilitetsmodus lures programmet til å tro at det kjører på en tidligere versjon av Windows. Av og til er dette alt som skal til frem til en ny versjon som fungerer på Windows 10 er tilgjengelig.

Skulle det vise seg at ingen av alternativene over fungerer så har Microsoft faktisk lagt inn en angrefunksjon. Under oppdateringen til Windows 10 ble det tatt en kopi av den gamle Windows-versjonen. Denne beholdes i 30 dager, men slettes etter dette for å frigjøre plass. Du har altså 30 dager på deg til å teste, evaluere og kjenne på om Windows 10 vil fungere for deg. Gir du opp så kan du gå tilbake.

Erfaringer har vist at enkelte opplever problemer med den gamle versjonen av Windows etter å ha angret. Det typiske problemet er at enkelte programmer ikke fungerer som før, og løsningen er som oftest å installere dem på nytt. Det er likevel greit å være klar over at å angre kan medføre enkelte problemer, så la angringen være siste utvei.

Slik angrer du

windows10tips_gjenoppretting

Muligheten for å angre og gå tilbake er gjemt under innstillinger og oppdateringer.

Ønsker du likevel å angre så finnes dette valget under Innstillinger -> Oppdatering og sikkerhet -> Gjenoppretting. Her er det viktig å holde tunga rett i munnen. Du skal nemlig ikke tilbakestille Windows. Gjø du det kan du risikere å ende opp med en helt ny installasjon av Windows uten dokumenter og innstillinger. Da er det lite annet enn en sikkerhetskopi som kan redde deg.

Valget du ser etter er «Gå tilbake til Windows 7» hvis du hadde Windows 7 tidligere, eller tilsvarende for andre versjoner.  Velger du dette valget vil PC-en starte på nytt og jobbe med å legge tilbake den gamle versjonen av Windows. Etter en relativt kort stund starter PC-en opp igjen med mer kjente skjermbilder. Nå bør du gå gjennom programmer og funksjoner på nytt for å se at alt fungerer som det skal for sikkerhets skyld.

Få en gratis rådgivningstime

Har du oppgradert til Windows 10 og opplever problemer? Eller ønsker du hjelp og informasjon til å planlegge en oppgradering? Våre konsulenter har god erfaring med Windows 10-utfordringer, og kan hjelpe deg. Mye kan avdekkes på en time for å hjelpe deg videre.